Over het algemeen kunnen we zeggen dat kunstgras duurzaam is. De meningen zijn er natuurlijk wel over verdeeld. Sommig mensen zeggen; er is niets zo goed voor het milieu als normaal gras. Maar is dat wel zo? In deze blog gaan we verder in op milieuvriendelijk kunstgras, de levensduur en de ecologische footprint van je eventuele aankoop.
Levensduur kunstgras
Het eerste aspect dat we graag willen aanhalen in deze discussie is de levensduur. Over het algemeen gaat een nieuwe duurzame kunstgrasmat gemiddeld 17-18 jaar meer. Hoe meer het gebruikt wordt, hoe sneller het zal slijten. De slijtvaste laag is tegenwoordig echter zo goed dat je grastapijt net zo goed 20 jaar mee kan.
Een milieuvriendelijke tuin
Alles wat je kunt doen om de kwaliteit en de levensduur van je grasmat te verbeteren is natuurlijk vanuit een ecologisch perspectief erg prettig. Hiervoor kun je verschillende dingen doen. Om te beginnen is het belangrijk om de tuin goed schoon te houden en regelmatig het kunstgras kort te besproeien en in te vegen met kwartszand. Dit helpt om de grasvezels stevig te houden. Je kunt het grasveld ook opborstelen.
Kunstgras goed voor het milieu met recycling
Wanneer jij een nieuwe grasmatten laat leggen moeten de oude matten natuurlijk worden verwerkt / gerecycled. Dit gebeurt tegenwoordig op een speciale manier om de impact op het milieu tot een minimum te houden (weinig co2 uitstoot). Er zijn veel Nederlandse fabrieken die kunstgras maken, verkopen en recyclen. Eventueel kun je het ook doneren aan iemand anders (kringloop) wanneer het eigenlijk nog goed genoeg is voor een tweede leven.
CO2 besparen met kunstgras
We hebben het nu natuurlijk nog niet gehad over de besparingen ten opzichte van normaal gras. Wat dacht je van als die maaibeurten. Dit kost stroom / elektriciteit (of erger benzine & diesel) en je hebt onderhoud aan de grasmaaier. Daarnaast moet je gewoon gras regelmatig inzaaien, ontmossen / verticuteren en behandelen met andere (soms chemische) middelen.
Duurzaam materiaalgebruik bij grastapijt
Het materiaal dat in Nederlandse fabrieken wordt gebruikt is erg gebruiksvriendelijk wanneer we dat vergelijken met Oosterse (china / japan), Aziatische of producenten uit bijvoorbeeld India. We hebben binnen europa strenge milieueisen waardoor kunstgras bijvoorbeeld moet voldoen aan de EN71-3 norm. Dit maakt het ook extra kindvriendelijk.